In de aanloop naar Archikidz Haarlem 2023 hebben we Alina, architect bij Benthem Crouwel Architects 10 vragen gesteld over haar visie op een Groene Stad. Met sjieke woorden wordt dit ” Natuurinclusief Bouwen” genoemd. Hieronder vind je deel 2 van het interview. Alina is tijdens Archikidz Haarlem aanwezig, dus als jezelf vragen heb kan je die zeker aan haar stellen!
4.Waarom wilde jij architect worden?
Als kind tekende ik heel graag gebouwen. Het was voor mij vanaf het begin duidelijk dat ik architect wilde worden. Het was zo leuk om te bedenken hoe een gebouw eruit zou kunnen zien. En wat nog leuker is, is dat als je architect bent, je die gebouwen echt kunt laten bouwen. Nu vind ik het belangrijk om samen na te denken over hoe we onze wereld groener kunnen maken en ervoor kunnen zorgen dat de aarde een geweldige plek blijft voor jou en de volgende generaties.
5.Wat is jouw mooiste natuurinclusieve gebouw dat je zelf ontworpen hebt?
Dat is het hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen, waar ik bij Benthem Crouwel Architecten aan heb gewerkt. Stel je eens voor dat er in Amsterdam een heel bijzonder gebouw staat dat op een modern bos lijkt! Als je naar dit gebouw kijkt, zie je meteen dat het anders is dan andere gebouwen. Het heeft geen traditioneel dak, maar een enorm golvend bladerdak waardoor prachtig natuurlijk licht binnenvalt. Dat maakt het echt gaaf!
Het beste aan dit gebouw is dat het heel milieuvriendelijk is. We hebben het oude gebouw “gerecycled” om dit nieuwe gebouw te maken. En dat is goed voor onze planeet. Op het dak groeien planten, als een grote groene tuin in de lucht. Bovendien bespaart dit gebouw veel energie omdat er zonnepanelen op het dak liggen.
6.Wat is het mooiste groene en natuurinclusieve gebouw dat je kent?
Dat is Bosco Verticale in Milaan. Bosco Verticale betekent “Verticaal Bos” in het Italiaans, en het is een heel bijzonder gebouw in Milaan, Italië. Maar wat maakt het zo speciaal? Nou, stel je voor dat je in een flatgebouw woont, maar in plaats van alleen maar beton en bakstenen te zien, zie je bomen en planten die uit de ramen groeien! Ja, dat klopt, Bosco Verticale is een toren met balkons vol met echte bomen, struiken en bloemen. Het helpt de lucht schoner te maken en het ziet er ook gewoon heel mooi uit! Mensen die in Bosco Verticale wonen, kunnen elke dag genieten van de frisse lucht en de mooie planten. Het is alsof ze in een reusachtig boomhuis wonen!
7.Zijn alle opdrachten die jullie krijgen natuurinclusief of groen?
Helaas nog niet. Er zijn nog veel traditionele bouwprojecten waarbij natuurinclusiviteit niet altijd het belangrijkste is. Maar we proberen om in al onze projecten waar mogelijk een stukje natuur terug te brengen. We willen graag dat de natuur in de stad goed met elkaar verbonden is, zowel op kleine als grote schaal.
8.Vinden de overheid en de gemeente groen bouwen ook belangrijk
Natuurlijk vinden de overheid en de gemeente groen bouwen belangrijk! Ze hebben zelfs regels en wetten gemaakt, zoals de Omgevingswet, die zeggen dat je als je een nieuw gebouw maakt ervoor moet zorgen dat ze meer groen worden.
9.Als je een stad zou mogen uitkiezen om helemaal groen en natuurinclusief te maken, welke stad zou je dan uitkiezen? En waarom?
Als architect met een focus op duurzaamheid en natuurinclusief ontwerp, zou ik zeker Amsterdam kiezen om helemaal groen te maken. De reden hiervoor is dat ik met mijn kinderen in Amsterdam woon, en ik geloof dat we als bewoners van deze stad een verantwoordelijkheid hebben om onze leefomgeving te verbeteren. Amsterdam heeft wel al veel mooie initiatieven zoals urban gardening en groene daken, maar het kan nog veel beter!
10.Denk je dat over 20-50 jaar alle steden in Nederland natuurinclusief zijn? En zo nee. Hoe lang gaat dat dan duren?
Ik denk dat we in de toekomst meer zullen nadenken over de natuur en hoe we beter voor onze planeet kunnen zorgen. We zullen proberen om gebouwen te maken die vriendelijker zijn voor de natuur, wat betekent dat de natuur er een plekje in kan vinden. Of alle steden in Nederland over 20-50 jaar natuurinclusief zullen zijn, is lastig te zeggen. Sommige steden zijn al oud en gebouwd zonder veel rekening te houden met de natuur. Het veranderen van die steden kan moeilijk zijn. Het gaat niet alleen over hoe we bouwen, maar ook over regels en wetten. Het kan dus een tijdje duren voordat alle steden helemaal natuurinclusief zijn. Het hangt ook af van of mensen, bedrijven en de overheid willen helpen en veranderingen willen maken.Maar het is wel fijn om te zien dat steeds meer mensen en projecten natuurinclusief bouwen belangrijk vinden en dat mensen steeds meer nadenken over duurzaamheid.