Skip to main content

Zaterdag 14 oktober 2023 vindt de zesde editie van Archikidz Haarlem plaats! Dit jaar is het thema Natuurlijk! De Groene Stad: hoe gaan we om met de bodem, materialen, energie, het veranderende klimaat, waarbij bouwen met groen en met natuurlijke materialen steeds belangrijker wordt? De inspiratielezing over dit thema wordt gegeven door Alina Zaytseva, architect bij Benthem Crouwel Architects in Amsterdam. Wij hebben haar alvast het hemd van het lijf gevraagd. Wil jij ook geïnspireerd raken en ben je benieuwd naar haar antwoorden? Lees dan snel het eerste deel van het interview met Alina!

1. Waarom doe jij mee aan Archikidz?

Wonen jullie ook in de stad? Speel je veel buiten? En speel je dan graag op straat, of liever in het park? Vind jij dat er veel natuur in jouw buurt is? In de stad hebben we zeker wel wat stukjes natuur, zoals parken, bomen langs de straten, en zelfs enkele dieren zoals vogels en eekhoorns. Maar steden zijn voornamelijk voor mensen ontworpen, dus de natuur is hier te gast. De steden zijn gebouwd voor mensen. In de steden is er veel steen en veel minder leefruimte voor dieren en planten. We bouwen vaak met beton en gebruiken allerlei materialen die niet in de natuur voorkomen en soms niet zo gezond zijn.

Maar tegenwoordig wordt duurzaam en natuurvriendelijkbouwen steeds belangrijker in onze samenleving. Steeds meer mensen realiseren zich dat we zuiniger moeten zijn met grondstoffen en materialen opnieuw moeten gebruiken. Ik vind het belangrijk om samen met jullie na te denken over het feit dat de natuur niet alleen ver weg buiten de stad is, maar ook deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Daarom wil ik graag mijn kennis van Benthem Crouwel Architects met jullie delen.

Bovendien vind ik het geweldig om jullie leerzame voorbeelden te laten zien en jullie aan te moedigen om na te denken over hoe we de natuur weer terug naar de stad kunnen brengen. Ik ben ook ontzettend benieuwd naar al jullie creatieve en originele ideeën!

2. Wat is groen en natuur inclusief bouwen?

Vroeger leefden mensen meer samen met de natuur. Ze maakten gebruik van materialen die ze in hun omgeving vonden, zoals klei, hout, riet en stenen, om hun huizen te bouwen. In de moderne stad is er echter steeds minder natuur over, en daardoor verdwijnen sommige dieren en insecten. Maar stel je voor dat we gebouwen kunnen ontwerpen waarin zowel mensen als planten als dieren graag willen zijn. Wat als we gebouwen kunnen creëren die niet alleen geen energie verbruiken, maar zelfs energie produceren? En wat als we gebouwen kunnen maken die natuurgebieden met elkaar verbinden, zodat dieren en vogels meer ruimte hebben om te leven? Dit is waar natuur inclusief bouwen om draait. Groen en natuurvriendelijk bouwen houdt in dat architecten verantwoordelijkheid nemen voor het ontwerpen van gebouwen die zowel goed voor mensen als voor de natuur zijn.

Dit betekent dat we gebouwen kunnen bedenken die flexibel zijn en die gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. Denk aan gebouwen die in de toekomst eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald, en op een andere plek weer kunnen worden opgebouwd. De nieuwe gebouwen moeten geen struikelblok vormen voor de natuur in de stad, maar juist bijdragen aan de biodiversiteit.

Biodiversiteit is een woord dat we gebruiken om over alle verschillende soorten planten, dieren en andere levende wezens die op onze planeet aarde leven te praten. Denk aan een hele grote puzzel waarbij elk stukje een ander dier of plant vertegenwoordigt. Als we een van die stukjes verliezen, bijvoorbeeld als een dier uitsterft, dan mist er iets in onze grote puzzel. Het is onze taak om goed voor onze biodiversiteit te zorgen. Dat betekent dat we moeten proberen de natuur te beschermen en ervoor te zorgen dat geen enkel stukje van de puzzel verloren gaat.

3. Hoeveel moet je zelf van de natuur weten of vraag je dat aan anderen?

Bij het ontwerpen van een natuurinclusief gebouw, is het heel handig om samen te werken met experts en andere mensen die veel weten over planten en bomen. Denk bijvoorbeeld aan een ecoloog of een landschapsarchitect. Ze kunnen je helpen om te begrijpen welke planten en bomen het beste passen bij je ontwerp. Voordat je echt aan de slag gaat, is het slim om goed onderzoek te doen.

Daarnaast is creativiteit superbelangrijk, of je nu een klein project hebt of iets groots. Je kunt bijvoorbeeld bedenken hoe je een plekje kunt maken voor vogels in je gebouw, zoals een vogelkastje. Of je kunt zelfs een heel park aanleggen op een brug, zoals bij de Paleisbrug in Den Bosch.

Leave a Reply